maandag 21 april 2008

Beatrixhaven in Eemshaven geopend door koningin Beatrix

Koningin Beatrix heeft vrijdagmiddag de naar haar vernoemde haven in de Eemshaven bij Delfzijl geopend. Er waren enkele duizenden mensen op de been om de festiviteiten bij te wonen. De Koningin opende de haven door een scheepsbel te luiden.

Onderdeel van de opening was ook het naar boven takelen van het kunstwerk van Marte Röling. Dat kunstobject, een ronde metalen toren met gouden bollen, was donderdag afgezonken.

Nadat de koningin met een helikopter was aangekomen in de Eemshaven stapte ze aan boord van de Loodskotter om via de Emma-, Wilhelmina- en Julianahaven uiteindelijk in de Beatrixhaven af te meren bij de nieuwe terminal van AG Ems.

Ze werd daar door een erehaag van havenarbeiders naar een bordes geleid waar door directeur Harm Post van Groningen Seaports na een kort welkomstwoord de openingshandeling werd verricht.

Tot slot sprak de koningin in de nieuwe terminal van AG Ems nog een klein uur met allerlei mensen die op één of andere wijze bij de haven betrokken zijn. Na afloop hiervan verliet de koningin weer de Eemshaven.

Beatrixhaven
De Beatrixhaven ligt in het hart van de Eemshaven en is gerealiseerd met als doel om vooral de doorstroom van goederen richting Noordwest-Europa te bevorderen.

De ontwikkeling van de haven past bovendien uitstekend in de campagne “Motorways of the Sea” van de Europese Unie, dat als doel heeft de druk op de Europese wegen te verlichten door in te zetten op kort transport over zee.

De Beatrixhaven is nu ongeveer 375 meter lang, maar er is al besloten om de haven uit te breiden tot een totale lengte van ongeveer 1200 meter. Hiermee is een investering van enkele tientallen miljoen euro’s gemoeid.

In de haven kunnen zeeschepen snel hun lading kwijt om vervolgens door te varen naar Noord-Europa, zoals de Baltische staten. Daarnaast zal de rederij AG Ems vanuit deze haven haar afvaarten richting de diverse Duitse eilanden verzorgen.

De nieuwe uitbreiding maakt onderdeel uit van een snelle groei van de Eemshaven die zelf
in de jaren zeventig werd gebouwd.

De laatste jaren heeft deze haven de wind stevig in de zeilen door onder meer de goede bereikbaarheid en vooral het feit dat er nog veel ruimte beschikbaar is voor de ontwikkeling van de bedrijvigheid.

Een nadeel van de uitbreiding van de haven is dat er veel gebaggerd moet worden om al het scheepsverkeer mogelijk te maken.

Hierdoor zou het water vertroebelen en dit zou een ongunstige ontwikkeling zijn voor de dieren die in de Waddenzee leven.